AUTOIMMUNE PALEO (AIP)/ POLIEVKY/ RAŇAJKY/ RECEPTY/ Uncategorized

Mrkvovo-batátová polievka (AIP,Paleo, WHole 30) a niečo málo o vývare.

Keďže dnes je u nás zatiahnutá obloha, okamžite ma napadla predstava : krb, deka, šálka niečoho chutného a kniha 🙂 . Krb nemám, deka by sa našla, ale s dekou na sebe sa ťažko varí :). Štýlom „čo som doma našla“ vznikla táto AIP mrkvovo – batátová polievka. A je že mňam! Aspoň pre mňa 🙂

Opäť a opäť vývar. Prečo?

Popravde, najradšej väčšinou začínam deň teplou polievkou. Obvykle je základom každej mnou pripravenej polievky v zmysle zásad AIP dlho varený vývar. Ten si zvyknem uvariť raz za týždeň a dám si zamraziť po asi 300 ml dávkach samotný vývar a po asi 70 g dávkach mäsko zaliate vývarom.

Chcete byť popečky ako z filmu, mať silné kosti, pružné telo, behať ako srnky??? 🙂 Proste byť instagramový ideál ? No taak dobre, to všetko nepotrebujete k šťastiu. Ale chcete pomôcť svojmu zdraviu a telu? Jednou z potravín, ktorá Vám bude nápomocná je – VÝVAR 🙂

Ako pomôže?

V rámci autoimunitného protokolu je kladený dôraz nielen na to čo nejesť, ale aj na to, čo jesť. Pre ľudí s autoimunitným ochorením alebo chronickým ochorením je dôležité príjmať stravu čo najbohatšiu na živiny. Vývar je základom stravovania aj podľa SCD či GAPS diéty. Kúpila som si nedávno jednu zaujímavu knihu na tému vývar, tak po prečítaní snáď budem schopná spísať jeden zaujímavý a obohacujúci článok 🙂 .

Je ťažké vtesnať benefity vývaru pre naše zdravie do pár odstavcov. Preto tu spomeniem len časť jeho benefitov. Výborný komplexný článok na túto tému nájdete na tejto stránke . V súvislosti s vývarom sa často skloňuje slovo KOLAGÉN. Kolagén je čosi ako „lepidlo“, ktoré drží naše telo pokope. Varenie rozkladá kolagén a mení ho na želatinu.

Z výživového hľadiska vývar obsahuje zmes výživných látok – aminokyselín, minerálov, vitamínov a tukov…1 Pokiaľ ide o aminokyseliny (stavebné prvky proteínov), top štvorku tvoria glycín, glutamín, prolín a alanín. Sila vývaru z hľadiska tvorby kolagénu a budovania chrupaviek je založená predovšetkým na jeho vysokom obsahu aminokyselín : prolínu a glycínu. Pre zaujímavosť, hladiny aminokyselín sú asi 3x vyššie v dlho varenom vývare v porovnaní s krátko vareným vývarom.2

Prolín, glycín, glutamín – aminokyseliny, o ktorých je dobre vedieť.

Prolín je neesenciálna aminokyselina. Je dôležitý pre udržanie mladistvej pokožky, ako aj pre opravu poškodenia svalov, spojivového tkaniva a kože. Je tiež nevyhnutný pre imunitný systém, nevyhnutnou zložkou kolagénu a je dôležitý pre správne fungovanie kĺbov a šliach a pomáha udržiavať a posilňovať srdcové svaly3

Glycín je tiež ne-esenciálna aminokyselina, ktorá je dôležitá z viacerých dôvodov a má veľa benefitov. Okrem toho, že je potrebný pre zdravie tráviaceho traktu, zdravie nervového systému a hojenie rán , tiež napomáha regulácii hladiny cukru v krvi. Zvyšuje regeneráciu a rast svalov. Glycín je úžasným pomocníkom pri trávení tým, že reguluje syntézu žlčových solí a uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny.1

Glutamín je kľúčový pre zdravie čriev pretože bunky tvoriace črevá sa obnovujú za veľmi krátky čas a preferujú ako zdroj glutamíny pred inými aminokyselinami. Glutamín pomáha klkom v tenom čreve sa zahojiť a rásť (za povšimnutie stojí pre ľudí trpiacich podvýživou v súvislosti s vyhladením klkov v tenkom čreve – pr. celiakia, Crohnova choroba..). Schopnosť glutamínu hojiť pomohla k vyhojeniu vredov, v prípade IBS, ulceróznej kolitídy a Crohnovej choroby. Spolu s prolínom a glycínom zrýchľuje hojenie po úrazoch, popáleninách, strese, po operáciách a väčšine závažných chorôb. Podporuje detoxifikáciu pečene a jej zdravie. Výskumy ukazujú, že glutamín pomáha znížiť chuť na sladké a karbohydráty 2

Samozrejme obsah jednotlivých živín vo vývare bude závisieť na tom, z čoho vývar varíte, z akých častí zvieraťa a z kvality mäsa.

Čo ešte výživné v tejto polievke nájdem?

Zázvor, cibuľa, cesnak, pór, koreňová zelenina a batáty. Pri tých sa pristavím. V rámci autoimunitného protokolu je v poriadku konzumovať koreňovú zeleninu aj batáty. Mne dokonca robia výslovne dobre. Batáty nie sú ale povolené v rámci stravovania podľa SCD. Takže zástancov SCD a keto stravovania týmto receptom určite nepoteším. Táto polievka tiež nie je vhodá pre tých, ktorí sa stravujú podľa FODMAP, ktorý sa zvykne používať pri SIBO (syndróm bakteriálneho prerastania čreva).

Stačí informácii 🙂 Už aj tak Vám tlieskam a ďakujem keď ste to prečítali celé až sem 🙂 . Ide sa variť !

Mrkvovo-batátová polievka (AIP,Paleo, WHole 30)

Počet porcií: 2
Cooking Time: 30 min

Ingrediencie

  • 250 g batáty
  • 125 g mrkva
  • 7g zázvor (asi 1 cm)
  • 1 ks šalotka
  • 2 strúčiky cesnak
  • 40 g pór (biela časť)
  • 1PL kokosový tuk
  • 1 čl kurkuma
  • 200 ml kokosové mlieko
  • 1 citrónová tráva (prípadne kôra z 1 ks bio citróna)
  • 400 ml vývar
  • 1/2 čl himalájska soľ (prípadne viac, podľa slanosti vývaru)

Postup

1

Cibuľku pokrájaj na drobno a daj ju pražiť na rozpálený kokosový tuk.

2

Medzitým si očisti cesnak a zázvor, batáty a mrkvu. Cesnak a zázvor nakrájaj nadrobno a mrkvu a batáty na menšie kocky.

3

Keď je cibuľa sklovitá, pridaj k nej na asi 30 sec zázvor, cesnak a kurkumu a následne mrkvu a batáty.

4

Medzitým si priprav pór, pokrájaj ho na kolieska.

5

Po chvíľke pridaj do hrnca pór nakrájaný a popraž spolu s ostatným obsahom ešte pár minút.

6

Pridaj kokosové mlieko, vývar, citrónovú trávu alebo kôru, posoľ a var pod pokrievkou cca 20 min.

7

Po tom, čo sú batáty aj mrkva mäkké, stačí rozmixovať, prípadne dochutiť podľa Vašich chuťových buniek a hotovo.

8

Navrch si zvyknem vždy dať bylinky, pre chuť ale aj pre zlepšenie výživnej hodnoty.

♥ dobrú chuť ♥

Ak máte chuť  dozvedieť  sa, keď  budem publikovať niečo nové, rada Vám dám vedieť. Stačí, ak sa prihlásite na odber noviniek.

Vyskúšali ste tento  recept? Podeľte sa o výsledok na Instagrame alebo Facebooku a označte @cestauzdravenia.sk a použite  hashtag #cestauzdravenia.

Použité zdroje :
[1]Dr. Sarah Ballantyne, PhD,Why Broth is Awesome [online]. Dostupné z: https://www.thepaleomom.com/why-broth-is-awesome/
[2] Sally Fallon Morell a Kaayla T.Daniel, PhD,CCN : Nourishing Broth : An Old Fashioned Remedy for the Modern World (2014), strana 34 a 36
[3] National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Database 2016 [online]. Dostupné z : https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/614

Odber noviniek

Mohlo by sa Vám tiež páčiť :

2 komentáre

  • Odpoveď :
    Petržlenová kaša(AIP,Paleo, Whole 30) - CESTA UZDRAVENIA
    09/05/2020 at 13:34

    […] Nebolo to však pre mňa dôvodom, aby som zeleninu a ovocie vylúčila úplne zo svojho jedálnička. Len som zmenila spôsob prípravy, prípadne niektorú eliminovala. Zeleninu som jedla zbavenú šupky, uvarenú a rozmixovanú. Ideálne vo vývare, ktorého benefity spomínam pri recepte na mrkvovo-batátovú polievku. […]

  • Odpoveď :
    Anonym
    07/05/2020 at 08:23

    🙂

  • Zanechaj komentár