AUTOIMMUNE PALEO (AIP)/ PRÍLOHY/ RECEPTY/ Uncategorized

Zelerové pyré (AIP, Paleo, bez lepku)

Tiež sa Vám, tak ako mne, žiada v strave rozmanitosť? Neviete si predstaviť stravovanie podľa zásad AIP (autoimunitného protokolu) dlhodobo? Obávate sa jednotvárnosti v strave? Zahoďte obavy. Je toľko možností čím nahradiť to, čo ste boli doteraz zvyknutí jesť. Len ich objaviť.

Jednou z ciest ako napríklad nahradiť klasickú zemiakovú kašu pri autoimunitnom protokole, je toto chutné zelerové pyré. Je jednoduché na prípravu, vhodné v eliminačnej fáze AIP, Paleo, bez lepku a laktózy a opäť bohaté na živiny. Môžete si ho dopriať ako prílohu k týmto fašírkam s batátmi ale aj k týmto ázijským kuracím krídlam.

Nezabúdajte tiež, že AIP je eliminačný protokol, kde po eliminačnej fáze nasleduje fáza znovuzavádzania potravín do jedálnička.

Je stravovanie podľa zásad AIP náročné?

Niekde som zahliadla prívlastok pri stravovaní podľa zásad AIP (autoimunitného protokolu), že je “extrémne náročný”. Dovolím si s tým nesúhlasiť. Je to uhol pohľadu. V čase, keď Crohnova choroba mala u mňa zatiaľ najťažší priebeh, som nebola schopná takmer vôbec prijímať živiny z bežnej stravy. Stravu som preto prijímala v kombinácii parenterálnej výživy (cez žilu) s enterálnou. Zjednodušene povedané mi išli živiny priamo do krvi vo forme infúzie + som cca 3 mesiace prijímala “stravu” len vo forme špeciálnych prípravkov na podporu výživy cez ústa, v tekutej forme. To by som skôr nazvala extrémne náročné. Ale asi ani to nie. Nepochybne je však stravovanie podľa AIP iné ako strava, na ktorú ste poväčšine asi doposiaľ boli zvyknutí.

U mňa osobne stravovanie podľa zásad AIP podporilo kreativitu. A začala som konzumovať v oveľa väčšom množstve zeleninu, ktorú by som za “normálnych” okolností zamenila za prílohy akými sú cestoviny, ryža, zemiaky, knedlíky atď atď. Skúšam nové jedlá, pracujem s novými potravinami. Tiež ale rada pretváram staré jedlá, na ktoré som bola naučená alebo rôzne recepty tak, aby vyhovovali zásadám AIP.

Je stravovanie podľa AIP finančne zvládnuteľné?

Podľa mňa áno. S AIP som začínala, keď mojím jediným zdrojom príjmov bol invalidný dôchodok. V podstate stále to tak je. Áno. Priebeh Crohnovej choroby od roku 1999 v mojom prípade skončil invaliditou, keď, pokiaľ ide o tráviace ústrojenstvo – nemám takmer žiadne hrubé črevo, časť tenkého čreva a žijem s vyvedenou stómiou. Odbočila som :). Podstatné je, že momentálne aj s obmedzeným zdrojom príjmov som schopná sa vystravovať podľa zásad AIP.

Chce to len vôľu a stanoviť si priority. Mne bolo jasné, že chcem kvalitnú stravu, ktorá eliminuje budúce potenciálne zhoršenia zdravotného stavu na minimum a pomôže mi zlepšiť zdravie nakoľko to len u mňa ešte možné je (črevo mi proste nedorastie 🙂 ) . Našla som viacero ciest ako to finančne zvládať. Napíšem Vám o tom viac? Dajte mi vedieť, či Vás takáto téma zaujíma. Na tomto mieste spomeniem len najzásadnejšie – vypustila som úplne jedenie v reštauráciách. Stravu si pripravujem vždy doma. Kvalitné jedlá v reštauráciách majú svoju cenu, ktorú pri nízkom príjme (ak si chcem dovoliť kvalitnú stravu celý mesiac) si jednoducho neviem dovoliť zaplatiť. No a masovo pripravované jedlá minimálnej nutričnej hodnoty za nízku cenu, za tie na druhej strane nie som ochotná zaplatiť :). Ďalším dôvodom prečo nejedávam v reštauráciach je aj to, že ak si jedlo pripravím sama, viem čo jem a ako som to pripravila. Eliminujem tak možnú reakciu na nevhodné suroviny alebo nevhodnú prípravu jedla.

AIP zelerové pyré

Stojí to za to?

Za mňa určite áno. Opäť ide o uhol pohľadu. Nevnímam tento spôsob stravovania ako niečo, prečo by som sa mala cítiť “ukrátená” v živote. Nielenže rozvíja u mňa kreativitu a kuchársku zručnosť, tiež sa cítim po týchto jedlách skvelo. Moje telo je čím ďalej tým viac opäť schopné mi dať jasne najavo, ktoré potraviny mu vyhovujú a ktoré nie. Nebyť eliminačnej fázy a snahy o postupné znovuzavedenie napr. zemiakov, vajec, papriky, nikdy nezistím, že práve tieto potraviny u mňa vyvolávajú bolesti kĺbov, turborýchlosť tráviacich procesov 🙂 a rôzne ďalšie symptómy Chrohnovej choroby. Naopak. Úspešne sa mi podarilo zaviesť opäť do jedálnička bielu ryžu 🙂 .

AIP nie je však o len strave. Je to aj o zmene životného štýlu. V prenesenom význame sa výživa dá chápať rôzne. Môže to byť nielen strava, ale aj čo čítate, s kým a ako trávite Váš čas, atď atď….. Mne osobne pomohlo neupínať sa na stravu ako na jedinú spásu môjho zdravotného stavu. Je to jeden nepochybne dôležitý stavebný prvok vplývajúci na zdravie, ale nie jediný.

Ak sú témy o ktorých si želáte aby som písala, budem Vám vďačná, ak mi o nich dáte vedieť. Napríklad do komentárov ♥

Poďme sa ale pustiť do varenia 🙂 .

Zelerové pyré (AIP, Paleo, bez lepku)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Počet porcií: 1

Ingrediencie

  • 180 gr zeler (buľva)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 čl himalájska soľ
  • 150 ml vody
  • 50 ml kokosové mlieko

Postup

1

Je to extra jednoduché 🙂

2

Zeler zbavíme šupky a nakrájame na kocky. Cesnak očistíme.

3

Do hrnca dáme variť všetky suroviny (zeler nakrájaný na kocky, cesnak, soľ, vodu a kokosové mlieko).

4

Privedieme k varu a následne varíme cca 10 minút (kým zeler nie je mäkký - podľa veľkosti kociek na ktoré ste ho nakrájali).

5

Dáme do mixéra zeler a časť tekutiny v ktorej sa zeler varil a rozmiešame na pyré. Tekutinu v ktorej sa zeler varil dávame do mixéra postupne, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu (v mojom prípade som použila všetku tekutinu).

Poznámky

P.s. : Ak máte dojem, že často varím s kokosovým mliekom, Váš dojem je správny 🙂 .Jednak ním nahrádzam mlieko alebo smotanu (mlieka z orechov, semien aj klasické mlieko sú v eliminačnej fáze AIP vyradené) ale tiež priznávam, že sa pokúšam už neviem ktorý krát nie k mojej spokojnosti o kokosový jogurt :)....a keďže mám taký zvyk snažiť sa spotrebovať všetky suroviny ktoré doma mám a nevyhadzovať ich, tak často používam kokosové mlieko alebo smotanu pri varení 🙂

♥ dobrú chuť ♥

Ak máte chuť  dozvedieť  sa, keď  budem publikovať niečo nové, rada Vám dám vedieť. Stačí, ak sa prihlásite na odber noviniek.

Vyskúšali ste tento  recept? Podeľte sa o výsledok na Instagrame alebo Facebooku a označte @cestauzdravenia.sk a použite  hashtag #cestauzdravenia.

Odber noviniek

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Žiadne komentáre

Zanechať komentár