AUTOIMMUNE PALEO (AIP)/ HLAVNÉ JEDLÁ/ RECEPTY/ Uncategorized

AIP Pizza (AIP, Paleo, Whole 30)

Ktoré jedlo Vám pri prechode na autoimunitný protokol (AIP) chýba najviac? Myslím, že veľa z Vás si aspoň čas od času pomyslí na pizzu :). Nebojte sa, o nič neprídete. Táto AIP pizza je nielen chutná, je aj plná zeleniny a opäť podľa pravidiel AIP, Paleo a aj Whole 30.

Pizza??? Pri autoimunitnom protokole (AIP)??? nemožné!

Táto pizza je nielen v súlade s pravidlami autoimunitného protokolu ale je aj plná chutnej zeleniny! Testovala som na sebe niekoľkokrát a tiež na členoch mojej rodiny a táto pizza zožala úspech : ) Je fajn spolu s ňou pripraviť alebo vytiahnuť zo zásob túto AIP marinara falošnú (ne)paradajkovú omáčku. Pizza je vhodná aj pre vyznávačov bezlepkovej diéty.

A prečo vlastne pri AIP klasickú pizzu nie?

Vo všeobecnosti ešte stále nie je úplné zrejmé, čo spôsobuje autoimunitné ochorenie. AIP je založený na poznaní, že na vzplanutie autoimunitného ochorenia musíte mať jednak genetickú predispozíciu, musíte byť následne vystavený nejakému spúšťaču (pr. infekcia) a máte zároveň tzv. syndróm presakajúceho čreva (alebo zvýšenej priepustnosti čreva). 1

Syndróm presakujúceho čreva ako jeden z troch hlavných faktorov majúcich vplyv na vznik a priebeh autoimunitného ochorenia je dôsledkom stravovacích návykov a životosprávy ako takej. Môže byť teda minimalizovaný prípadne odstránený venovaním pozornosti a zmene týchto faktorov (strava a životný štýl). Tak vlastne môžete vplývať na imunitné ochorenie ako také.1 Totiž v tráviacom trakte sa nachádza gro imunitného systému. Údajne je to 75% až 85%.

Pokiaľ ide o stravu, práve v eliminačnej fáze AIP sa preto vylučujú z jedálnička potraviny, u ktorých je predpoklad, že poškodzujú črevo.Je nevyhnutné odstrániť alergény a zápalové potraviny, ako aj potraviny ktoré prispievajú k bakteriálnej nerovnováhe. Jednou z vylučovaných potravín sú obilniny (a produkty z nich vyrobené) a pseudoobilniny.1 Kto by mal chuť ísť do hĺbky ohľadom obilovín, nech sa páči, stačí kliknúť tu.

Prečo by mi jedenie obilnín a pseudoobilnín mohlo škodiť?

Obilniny a pseudoobilniny, ale aj orechy, semená, mliečne výrobky a ľuľkovitá zelenina, všetky obsahujú zložky, ktoré zvyšujú priepustnosť čreva priamo, poškodzovaním časti stavebných jednotiek čreva – enterocytov, otváraním otvorov medzi nimi, ale aj nepriamo, tým že spôsobujú bakteriálnu nerovnováhu. Tými zložkami sú lektíny (hlavne prolamíny a aglutinín), blokátory tráviacich enzýmov, saponíny a kyselina fytová 1.

Stačí informácii ? Ide sa variť 🙂

AIP Pizza (AIP, Paleo, Whole 30)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Počet porcií: 2
Cooking Time: 40 min

Ingrediencie

  • 160 g cuketa / 1 ks stredne veľkej cukety (čistá váha po nastrúhaní na jemnom strúhadle a vytlačení vody z cukety)
  • 75 g manioková múka
  • 25 g banánová múka
  • 1 čl vínny kameň
  • 1/4 čl himalájska soľ
  • 2 PL olivový olej

Postup

1

Rúru daj hriať na 190°C.

2

Cuketu postrúhaj na jemno, pridaj trochu soli a nechaj odstáť. Následne z nej vyžmýkaj všetku tekutinu.

3

Zmiešaj spolu sypké prísady : maniokovú múku, banánovú múku, vínny kameň, soľ.

4

Pridaj k zmesi nastrúhanú a vyžmýkanú cuketu a olej.

5

Vypracuj cesto.

6

Cesto rozdeľ dve časti a vytvaruj do tvare pizze priamo na papieri na pečenie. Ja osobne sa pohrám a ručne vytvarujem cesto do požadovaného tvaru.

7

Dajte piecť do vyhriatej rúry na cca 20 min.

8

Po 20 min cesto vyberte, potrite ho marinara omáčkou (https://cestauzdravenia.sk/super-neparadajkova-marinara-omacka-aip-paleo/) a naklaďte naň suroviny podľa chute.

9

Dajte piecť ešte na 5 min do rúry a hotovo!

♥ dobrú chuť ♥

Ak máte chuť  dozvedieť  sa, keď  budem publikovať niečo nové, rada Vám dám vedieť. Stačí, ak sa prihlásite na odber noviniek.

Vyskúšali ste tento  recept? Podeľte sa o výsledok na Instagrame alebo Facebooku a označte @cestauzdravenia.sk a použite  hashtag #cestauzdravenia.

[1]Sarah Ballantyne, PhD, The Paleo Approach, Reverse Autoimmune Disease and Heal Your Body, 2013

Odber noviniek

Mohlo by sa Vám tiež páčiť :

Žiadne komentáre

Zanechaj komentár