Túto omáčku musíte vyskúšať!
Chutí vynikajúco. Ako skutočná paradajková omáčka. Dobre teda. Takmer :). Je univerzálna, plná chutnej, zdravej zeleniny a byliniek rôzneho druhu. A bonus? Neobsahuje ľuľkovitú zeleninu, ktorá môže vyvolávať v tele zápal. Je teda OK nielen z hľadiska Paleo, ale aj v eliminačnej fáze AIP a s malou obmenou môže byť pripravená aj podľa pravidiel Whole 30. Je ľahká na prípravu a chutí výborne!
Prejdi rovno na recept
Tiež patríte k tým, čo mali radi pizzu? Mňam! A ešte keď bola upečená v peci vykurovanej drevom! Zaskočilo Vás pri začiatkoch s autoimunitným protokolom čo všetko je v eliminačnej fáze potrebné z jedálnička vylúčiť? Paradajky?! Paradajkovú polievku?! A aj omáčku?! Aj pizzu?! Cestoviny s omáčkou?!
Áno, viem. AIP sa možno bude zdať spočiatku nemožné. Môže to byť odradzujúce.
Ale nenechajte sa odradiť.
Skúsenosť s AIP Vám dokonca môže priniesť prekvapivo veľa nových chutí a jedál do jedálnička. A táto omáčka je jedným z takých prekvapení. Výživná a chuťou veľmi podobná marinara omáčke.
Možno po eliminačnej fáze AIP budete schopní paradajky zaradiť späť do svojho jedálnička. Dovtedy ale neprídete o nič z hľadiska chuti. Lebo táto omáčka je skvelou alternatívou paradajkovej omáčky, ktorej sa (možno) načas vzdáte. A ak ste ako ja, budete mať radosť, koľko rozmanitých, skvelých, zdravých a výživných potravín obsahuje.
Táto omáčka je fajn aj pri aktívnej fáze IBD (nešpecifických črevných zápalových ochoreniach) a všade tam, kde je vhodná kašovitá, bezzvyšková strava.
A prečo vlastne paradajky v eliminačnej fáze autoimunitného protokolu nie?
Len v krátkosti na tomto mieste uvediem, že paradajky obsahujú lektíny, ktoré sú spájané so zvýšenou priepustnosťou čreva a zvýšenou aktivitou imunitného systému, čo môže byť spojením so zvýšenými symptómami pri autoimunitných ochoreniach, napr. reumatoídnej artritíde.1
Pilotná štúdia paleolitickej diéty s nízkym obsahom lektínu, ktorá vylučovala potraviny, o ktorých sa predpokladá, že spôsobujú zápal, bola spojená s priaznivou klinickou odpoveďou dokumentovanou biomarkermi a endoskopickým skóre u jedincov so zápalovým ochorením čriev.2
Dá sa táto omáčka skladovať? A na čo všetko sa dá použiť?
Priebežne sa vždy snažím vytvoriť aj univerzálne recepty, ktoré sú variabilné a môžem ich mať poruke, keď sa mi práve nechce variť. Táto omáčka rozhodne medzi ne patrí. Priebežne Vám tu pridám aj recepty, pri ktorých ju využijete.
Z množstva surovín v recepte mi spravidla vydá na dve 300 ml fľašky. Jednu dávku si zamrazím a druhú použijem. Či už na pizzu alebo ako základ na polievku.
Tento recept je pripravovaný klasickou formou, varením. Kto ale ešte nepoznáte multifunkčné hrnce, určite odporúčam mať jeden doma. Svoj Instant Pot som dostala darom a v tom čase ešte u nás nebolo veľmi na výber z týchto hrncov. Dnes už ale existujú rôzne značky. Iný ako Instant Pot odskúšaný nemám. Tieto hrnce sú veľmi šikovní pomocníci a skracujú výrazne dobu varenia. V Instant Pote mám túto omáčku hotovú raz dva tri :).
Takže. Pusťme sa do varenia.
Super (ne)paradajková omáčka (AIP,Paleo, Whole 30*)
Ingrediencie
- 1/2 veľkej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g (cca 1ks) cvikla
- 100g (cca 3 stopky) stopkový zeler
- 200g (cca 3 ks stredne veľká) mrkva
- 1 PL tuk
- 1 PL kokosový cukor
- 1 ČL himalájska soľ
- citrónová kôra z 1 ks citróna
- voda podľa potreby
- bazalka podľa chuti (ja dávam asi 9 lístkov)
- 3 ČL oregáno
- 2 ČL citrónová šťava
Postup
Na rozpustenom tuku (ja používam masť) popražíme na kocky nakrájanú cibuľu do sklovita.
Následne pridáme kokosový cukor a za stáleho miešania smažíme spolu s cibuľou ešte asi minútu, dve.
Pridáme pretlačený alebo na kúsky nakrájaný cesnak a opekáme spolu asi minútu.
Prisypeme na kocky nakrájanú zeleninu (mrkvu, cviklu a stopkový zeler) a asi 5 minút spolu smažíme.
Posolíme, pridáme kôru z jedného citróna (na varenie vždy používam bio citróny), šťavu z citróna, bylinky a zalejeme vodou cca tak, aby voda bola 1 až 1,5 cm nad zeleninou.
Varíme do mäkka, cca 30 - 40 min (v Instant Pote maximálne 20).
Po uvarení necháme trochu vychladnúť a vymixujeme do hladka a dochutíme podľa potreby . Ja obvykle začínam mixovanie radšej s menším množstvom tekutiny a postupne pridávam tekutinu, kým omáčka nemá želanú konzistenciu.
☀ hotovo 🙂 ☀
♥ dobrú chuť ♥
Ak máte chuť dozvedieť sa ihneď, akonáhle budem publikovať niečo nové, rada Vám dám vedieť. Stačí, ak sa prihlásite na odber noviniek.
[1]Cordain L., Toohey L., Smith M.J., Hickey M.S. Modulation of immune function by dietary lectins in rheumatoid arthritis. Br. J. Nutr. 2000;83:207–217. doi: 10.1017/S0007114500000271.
[2]Konijeti G.G., Kim N., Lewis J.D., Groven S., Chandrasekaran A., Grandhe S., Diamant C., Singh E., Oliveira G., Wang X., et al. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease. Inflamm. Bowel Dis. 2017;23:2054–2060. doi: 10.1097/MIB.0000000000001221.
3 komentáre
AIP Pizza (AIP, Paleo, Whole 30) - CESTA UZDRAVENIA
02/05/2020 at 12:14[…] a táto pizza zožala úspech : ) Je fajn spolu s ňou pripraviť alebo vytiahnuť zo zásob túto AIP marinara falošnú (ne)paradajkovú omáčku. Pizza je vhodná aj pre vyznávačov bezlepkovej […]
Anonym
26/04/2020 at 11:05Vyskúšala som, nemá to chybu. Ďakujem za inšpiráciu.
♥ Viera [Faith] ♥
26/04/2020 at 11:07🙂 ďakujem za spätnú väzbu. Pekný deň želám