Tento recept som mala potrebu Vám sem rýchlo napísať. Už cítim vo vzduchu skoré leto. A leto sa mi spája s čerstvou zeleninou a ovocím. Toto jedlo je svojím spôsobom prísľubom prichádzajúceho leta. Svieže, voňavé, s chrumkavou mladou uhorkou, bylinkami. Bolo pre mňa výzvou nezjesť všetko, ešte kým som AIP tabouleh s pstruhom nafotila.
Opäť je to recept vhodný pre eliminačnú fázu AIP, ale aj Paleo, Whole 30, bez lepku, bez laktózy, bez vajec.
Aj vy máte radi mladé uhorky? Ja ich zbožňujem. Pamätám si, že ako malá som ich naším kradla, keď zavárali uhorky :). Tie mladé som vždy kedysi jedla aj so šupkou. Teraz sa už šupky vzdávam. Šupka z uhorky musí ísť v mojom prípade dole. Ale uhorky bez šupky si dopriať môžem :).
Pre ich aktuálnu cenu ešte potrebujem zapájať sebaovládanie a jesť ich v rozumných množstvách :). Ale ich sezóna sa blíži a ich chuti sa chuť šalátových uhoriek podľa mňa nevyrovná. Tak škoda nevyužiť príležitosť si ich vychutnať 🙂
Celý tento recept vznikol, keď sa mi vybavili spomienky na jedlo, ktoré som rada jedávala v lete, ale malo v sebe paradajky a quinou.
Tabouleh? Ale veď neobsahuje paradajky..
Zatiaľ mám na sebe odsledované, že klasické biele zemiaky, paprika aj paradajky (ľuľkovitá zelenina) u mňa vyvolávajú veľké bolesti kĺbov. Hlavne bedrových. Niekedy je to s dňovým oneskorením po ich zjedení. Niekedy o dva dni. Práve na to slúži eliminácia a následne znovuzavádzanie potravín do jedálnička pri autoimunitnom protokole. Pomôže Vám zistiť, ktoré potraviny z vylúčených v rámci eliminačnej fázy Vám spôsobujú isté zdravotné komplikácie a ktoré naopak sú pre Vás v poriadku. Cieľom AIP je postupné zostavenie čo najpestrejšieho personalizovaného jedálnička.
Takže paradajky v tomto recepte nie sú. Tí, ktorí ich môžte, improvizujte a pridajte si ich. Fantázii sa medze nekladú 🙂 ….sa hovorí
Aké suroviny budem potrebovať?
nakoľko pri AIP sa v eliminačnej fáze vyradzujú z jedálnička obilniny aj pseudoobilniny, bolo celkou výzvou ochutiť karfiol tak, aby sa priblížil chuti, ktorá sa mi vynárala v spomienkach. Ale podarilo sa! Ani nebudete vedieť, že základom je karfiol.
Kto fenikel ešte nepoznáte inak ako vo forme čaju, je čas sa zoznámiť :). Keď ho narýchlo opražíte na minime tuku, chytí takú chuť a sladkosť! A nezahadzujte ani vňať! Tú si nechajte ako bylinky na dochutenie.
Koriander je bylinka, ktorá má veľa prínosov pre naše zdravie. Koriander ľudia údajne buď milujú alebo ho nemusia. Ak patríte do tej druhej skupiny, koriander môžete nahradiť aj petržlenovou vňaťou.
Túto ingredienciu nevynechajte! Tá tomu celému dáva podľa mňa to „niečo“, čo proste tam musí byť. Len pre istotu 🙂 Kôru použite z čerstvého citróna, nie sušenú.
V mojom prípade som použila mladú uhorku zbavenú šupky. Komu šupky nevadia, tento krok môžete vynechať.
Tentoraz som si z pstruha urobila filety a tak opiekla. Kamarát YouTube Vás iste rád naučí ako filetovať rybu, ak budete chcieť. Stačí zadať do vyhľadávania : filetovanie pstruha 🙂 . Ak sa Vám nebude chcieť filetovať, samozrejme môžete opiecť pstruha v rúre vcelku. Len na to myslíte pri postupnosti krokov pri varení a varenie začnite zapnutím rúry 🙂 .
cibuľa, cesnak, olivový olej, masť, himalájska soľ
Ideme variť?
Karfiolový AIP "tabouleh" (AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy, bez vajec)
Ingrediencie
- 1 PL tuk (použila som z prasaťa tentoraz)
- 1/2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 karfiola (cca 459)
- 1 až 2 lyžičky himalájskej soli (podľa chuti)
- 200 g (1 ks) fenikel
- 1 PL olivový olej
- 1/2 avokáda
- 1 čl cittrónová šťava
- citrónova kôra z 1 ks citróna
- 1 ks uhorky (alebo aj viac, mala som dom práve len jednu 🙁 )
- 1 ks pstruh
Postup
Začneme prípravou AIP taboulehu. Nakrájame si nadrobno 1/2 cibule a opečieme ju do sklovita na 1 PL tuku.
Medzitým, kým sa opeká cibuľa, pripravíme si karfiol. Rozlámeme ho na menšie hlavičky, tie dáme do mixéra a vyrobíme si karfiolovú "ryžu".
Keď je cibuľa opražená do sklovita, pridáme k nej pretlačený 1 ks strúčik cesnaku. Spolu popražíme ešte asi 30 sekúnd, nie dlhšie, aby cesnak nezhorkol.
Následne pridáme karfiol, soľ a všetko spolu pomiešame. NEPODLIEVAME žiadnou tekutinou. Len zakryjeme prikrývkou a necháme za občasného miešania dusiť vo vlastnej pare. Takto budete mať dokonalú konzistenciu, verte mi. Ja používam prikrývku "o číslo menšiu ako panvicu", ktorá výslovne veľmi tesne zakryje karfiol a ľahko sa tak varí vo vlastnej pare. Karfiol potrebuje 10 až 15 minút. To už záleží od Vašej chute.
Medzitým si odkrojíme hornú časť fenikla (kde sú lístky) a drevitú spodnú časť. Fenikel nakrájame na tenunké plátky, rovnako ako keď krájame na plátky cibuľu (najprv na polku a následne na pásiky). Ale opäť. Nebojte sa experimentovať. Zároveň môžeme dať hriať druhú panvicu.
Fenikel posolíme štipkou soli, pokvapkáme olivovým olejom, dobre premiešame a dáme piecť na panvicu, ktorú sme si medzitým rozohriali.
Opekáme asi 6 - 8 minút. Je fajn, ak fenikel je na niektorých miestach jemne opečený. Opäť dĺžka pečenia fenikla záleží na Vás. Či ho môžete jesť chrumkavejší, alebo ako ja, potrebujete aby bol viac tepelne upravený.
Karfiol už by medzitým mal byť hotový, tak len odstavíme nabok. Rovnako urobíme s feniklom, keď už bude podľa našej chuti.
Avokádo, uhorku pokrájame na malé kocky a pridáme ku karfiolu.
Bylinky (feniklovú vňať a koriandrovú vňať) posekáme nadrobno a pridáme ku zmesi. Z koriandra použite aj stonky. Je v nich dokonca viac chuti a vône ako v lístkoch.
Následne nastrúhame do zmesi kôru z jedného chemicky neošetreného citróna, pridáme citrónovú šťavu, olivový olej a opečený fenikel.
Všetko spolu dobre pomiešame a necháme prestúpiť chute. Medzitým si pripravíme pstruha.
Z pstruha si pripravíme filety. Filety následne umyjeme, osušíme. Umyté a osušené filety posolíme, pokvapkáme olivovým olejom a opečieme z každej strany cca 2 minúty na panvici, najprv kožou dole.
Hotovo!
Poznámky
AIP tabouleh si môžete pripraviť kedykoľvek vo väčšom množstve, dať do chladničky a jesť ho aj za studena. Budete tak mať poruke výživné a chutné jedlo.
No Comments