Existujú jedlá, s ktorými sa Vám spájajú spomienky? Ktorých vôňa a chuť Vás vie preniesť v čase do istých momentov alebo životných etáp? Pre mňa sa fašírky spájajú s detstvom. So sústredeniami v rámci zjazdového lyžovania, s výletmi :). Fašírky a chlebík. Tak tieto fašírky s batátmi sú čestným súperom tej fašírky, na ktorú si spomínam. Fašírky s batátmi sú vhodné v eliminačnej fáze autoimunitného protokolu (AIP,) Paleo, bez lepku, bez vajec a laktózy.
Jesť či nejesť kvalitné hovädzie mäso, to je otázka. 🙂
Vnímate aj Vy rozdiel v chuti a vôni toho istého druhu mäsa v závislosti na kvalite a spôsobe chovu? Napríklad hovädzie. Toto je pre mňa mäso, ktoré ak nie je kvalitné, polievka z neho mi slušne povedané nevábne vonia. Naopak. Ak je hovädzie mäso kvalitné, cítiť to čuchom 🙂 a aj na jeho chuti. A z takého mäsa je radosť variť. Keď som ochutnala prvý krát maso od @kravaco.sk, bola to láska na prvý hlt 🙂 (mimochodom toto nie je to platená reklama 🙂 ). A keď som prvý krát skúšala fašírky z ich hovädzieho mletého mäsa podľa receptu, ktorým Vám ponúkam, pfuuuu. To musíte ochutnať.
Benefity pre Vaše zdravie
Ste to, čo jete – platí tak pre nás, ľudí, ako platí aj pre zvieratá. Podľa mňa teda sme nielen to čo jeme, ale aj to, čo je zviera, ktorého mäso jeme. Červené mäso je vo všeobecnosti odporúčané ako zdroj vysokého obsahu ľahko stráviteľných proteínov. Tiež je bohatým zdrojom železa, zinku a viacerých vitamínov B. Ale vedeli ste, že mäso z dobytka pasúceho sa pastvinách je výborným zdrojom vitamínu A ? (obsahuje ho 10 x viac ako krmivom živený nepasúci sa dobytok). Vitamínu E obsahuje 3 x viac ako krmivom živený nepasúci sa dobytok a obsahuje vyššie množstvá vitamínov zo skupiny B, vápnika, horčíka a draslíka.
Tým, že sa dobytok pasie na pastvinách, obsahuje spravidla menej tuku a má vyšší obsah bielkovín. Hovädzie mäso z voľne pasúceho sa dobytka má cca 4 x viac omega 3 mastných kyselín ako krmivom živený dobytok.1 Pre recepte na tieto ázijské kuracie krídla som písala o tom, že široká škála zápalových ochorení je spájaná so zvýšeným príjmom omega 6 mastných kyselín v strave. V týchto prípadoch pomer prijímaných omega 6 mastných kyselín a omega 3 mastných kyselín je niekde na úrovni 10:1 až 25:1. Pre porovnanie, väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že pre naše zdravie je optimálny pomer prijímaných omega 6 mastných kyselín a omega 3 mastných kyselín v pomere medzi 1:1 a 4:1.
Ohľaduplnosť k zvieratám a podpora lokálnych chovateľov
Musím priznať, nemôžem sa hrdo označovať za človeka ktorý žije tak, aby bral vždy ohľad na planétu Zem. V istých oblastiach sa mi to darí viac, v iných menej. Každopádne mi príde zmysluplné, ak to rozpočet pustí, kupovať mäso zo zvierat chovaných na pastvinách. Tiež v rámci možností zaradzujem do svojho jedálnička mäso z čo najrôznejších častí zvieraťa. Je to pre mňa cesta, ako vyjadriť uznanie životu. Tiež je to spôsob ocenenia práce všetkých tých ľudí, ktorý sa na takomto chove podieľajú a vďaka ktorým máme možnosť jesť kvalitné mäso. Na Slovensku a v Čechách je už viacero takých chovateľov, chce to len zaujímať sa a zisťovať.
Čo všetko budete potrebovať?
Batáty
Samotné batáty keď nastrúhate na jemnom strúhadle majú úplne inú konzistenciu ako klasické zemiaky. Preto je výzvou s nimi takto pracovať, hlavne ak nepoužívate vajíčko. Vajíčko (akékoľvek) je v eliminačnej fáze AIP z jedálnička vyradené. Ale všetky ostatné suroviny sa aj tak nakoniec spoja v skvelý celok 🙂 .
Mleté hovädzie mäso
O tom som už spievala chválospevy dosť 🙂 . Podľa mňa sa výraznou mierou na chuti týchto fašíriek podieľa aj práve mleté hovädzie, ktoré používam. Ale samozrejme, voľba je Vaša a záleží na každého možnostiach, aké hovädzie mäso si kúpi. Určite je možné nahradiť hovädzie aj mäsom z iných zvierat. Len je dôležité, aby to bolo mäso s obsahom tuku. Ten sa počas pečenia „vytápa“ z fašíriek a vďaka tomu sú nakoniec fašírky chrumkavé ako keby ste ich vyprážali.
Manioková múka
Múka z manioky nie je to isté ako tapiokový škrob. Aj keď je zdrojom potraviny v oboch prípadoch maniok (tiež ako yuca, cassava), pri tapiokovom škrobe a múke z manioky sa používajú iné výrobné postupy. Tiež sa správajú pri varení inak.
Krupica z tapioky
Krupica z tapioky (používam autentický názov pod ktorým ju kupujem) pôsobí na prvý pohľad ako klasická strúhanka. Tak, ako aj múka z manioky, patrí medzi bezlepkové potraviny.
Ostatné suroviny
Cibuľa, petržlenová vňať, cesnak, zázvor v prášku, majoránka sušená, soľ himalájska
Ideme variť?
Fašírky s batátmi (AIP,Paleo,bez lepku)
Ingrediencie
- 2 PL tuku (bravčová, husacia, kačacia masť)
- 1 ks cibuľa väčšia
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 čl zázvor mletý
- 2 čl majoránka sušená
- petržlenová vňať
- 300 g (cca 2 menšie) batáty
- 500 gramov hovädzie mleté mäso
- 2 PL manioková múka
- 2 čl soľ himalájska
- tapioková krupica na obaľovanie
Postup
Dáme si hrať rúru na 200°C.
Najprv si nakrájame na drobno cibuľu.
Medzitým dáme na panvicu rozohriať tuk a na ňom opečieme do sklovita cibuľu.
Kým sa cibuľa praží, nastrúhame na jemno batáty.
Petržlenovú vňať posekáme na drobno.
Cibuľu odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
Do misy dáme na jemno postrúhané batáty, soľ, pretlačený cesnak, sušený zázvor, petržlenovú vňať, majoránku sušenú, hovädzie mleté mäso, maniokovú múku a vychladenú popraženú cibuľu.
Všetko dobre spolu pomiešame a formujeme najprv guličky.
Pripravíme si misku, do ktorej nasypeme tapiokovú strúhanku.
Guličky vyváľame v strúhanke a formujeme z nich fašírky.
Pokladieme vedľa seba na plech a pečieme cca 25 min najprv z jednej strany a ešte asi 10 min zo strany druhej.
Poznámky
Pri formovaní fašíriek sa nebojte použiť silu a čo najviac zmes zapracujte, aby ste z nej dostali čo možno najviac vzduchu 🙂 .
1 Comment
Zelerové pyré (AIP, Paleo, bez lepku) - CESTA UZDRAVENIA
19/05/2020 at 12:21[…] bez lepku a laktózy a opäť bohaté na živiny. Môžete si ho dopriať ako prílohu k týmto fašírkam s batátmi ale aj k týmto ázijským kuracím […]