Tento (ne)čoko puding je chutný, ľahko a rýchlo si ho pripravíte. A bonus? Je plný živín potrebných pre Vaše zdravie. Vznikol pri mojom viac ako minútovom pozorovaní obsahu chladničky so zúfalstvom v očiach, keď ma prepadla chuť rýchlo a bez veľkej námahy si zamlsať. Aj Vy mávate takéto stavy? Tak tento recept na (ne)čoko puding je to, čo v tom momente príde vhod 🙂 . Je vhodný pre eliminačnú fázu AIP, Paleo, bez lepku, bez laktózy a bez cukru.
Ako ste na tom s chuťou na sladké?
Neviem ako to máte Vy, ale mne spočiatku sladkosti a celkovo cukry pri prechode na AIP (autoimunitný protokol) veľmi chýbali. Pomáhala som si žuvaním žuvačiek. Ani to nie je šťastné riešenie, lebo obsahujú tzv. alkoholové cukry (napr. sorbitol, mannitol, xylitol, erythriol..). Moja metóda? minútu požuj a vypľuj 🙂 🙂 :). (neberte si príklad!). Mimochodom. Vedeli ste, že aj alkoholové cukry sú na zozname vyradených potravín z jedálnička v rámci eliminačnej fázy AIP? Takže vždy čítajte zloženie produktov na etiketách 🙂.
Chuť na sladké sa mení v čase a podľa stavu tela….
V týchto dňoch sa mi pri pomyslení na sladkosť v predstavách vybaví väčšinou jablko. Tu sa priznám, mám zvláštnu úchylku pokiaľ ide o jedenie ovocia. Ja si prosím pekne jablko pekne očistím, nakrájam a POSOLÍM 🙂 . To isté robím aj s banánmi a ananásom. Doteraz nezabudnem na výraz na tvári môjho bratranca, keď som mu dala ochutnať tento môj vynález :). Očividne moje nadšenie pre posolené ovocie nezdieľal 🙂 .
Na druhej strane nedávno, keď sme v rodine prežívali náročnejšie obdobie a životy dvoch blízkych bytostí sa v rovnakom čase chýlili ku koncu, doslova som bažila po sladkom. Chýbala mi energia a potrebovala som ju často hneď a ľahko. V také dni mi pomáhalo smoothie. Doteraz z viacerých dôvodov obľubujem smoothie, ktoré si spravidla obohacujem hydrolizovaným kolagénom.
Čo všetko budete k príprave tohto receptu potrebovať?
Karfiol
Áno, prekvapivo karfiol 🙂 Karfiol patrí medzi mojich top favoritov zo zeleniny. Ale nebudete ani vedieť, že je tam!
Karob
Pri eliminačnej fáze AIP vyradzujeme z jedálnička čokoládu! A prečo? Čokoláda je potravina, ktorá sa vyrába z plodov kakaovníka (teda semien). Semená rastlín sú koncentrované zdroje fytátov. Konzumácia potravín bohatých na fytáty (aj obilniny a strukoviny) môže spôsobiť nedostatok minerálov, najmä ak tieto potraviny bohaté na fytát vytesnia v strave iné potraviny bohaté na minerály. Fytáty tiež obmedzujú aktivitu rôznych tráviacich enzýmov.1
Karob je plod rastliny Rohovníka obyčajného (Ceratonia siliqua), ktorá patrí do čeľade bôbovitých. Jeho plody sa tiež nazývajú svätojánsky chlieb . Karobový prášok pri AIP je aj v eliminačnej fáze OK, nakoľko sa vyrába len zo struku rastliny (bez bôbu).
Ostatné suroviny
Banán, hydrolizovaný kolagén (podľa možností) a voda. To je všetko 🙂
Skutočne jednoduchý a chutný dezert, ktorý je ľahký na prípravu. Ideme na to?
AIP (ne)čoko puding (AIP,Paleo,bez lepku)
Ingrediencie
- 100 g karfiol
- 1/2 avokáda
- 1/2 banánu
- 1 kopcovitá lyžička karobu
- 2 odmerky hydrolizovaný kolagén
- 50 ml voda
Postup
Karfiol uvaríme vo vode bez soli do mäkka, cca 10 min.
Ak chceme puding teplý, môžeme pokračovať ihneď v príprave. Ak by sme radšej studený, dajte uvarený karfiol do mrazničky na cca 10 minút.
Do mixéra dáme všetky ingrediencie : varený karfiol, 1/2 avokáda, 1/2 banánu, karob (vrchovatú čajovú lyžičku) a 50 ml vody.
Rozmiešame a hotovo 🙂 .
No Comments