AUTOIMMUNE PALEO (AIP)/ Uncategorized

Čo je autoimunitný protokol („AIP“) alebo  komplexný sprievodca AIP.

Ste pripravení na komplexný článok o autoimunitnom paleo protokole  alebo inak AIP? Tak nech sa vám páči. Áno, viem. Je dlhý. Bola to ale cena za to,  že  na jednom mieste, v jednom článku, nájdete zhrnutie podstaty AIP. Tak už len si urobiť pohodu a čítať.

Ak čítate tento článok, zrejme ste jeden/jedna  z mnohých, komu bolo diagnostikované autoimunitné ochorenie („AO“). Alebo jednoducho trpíte nevysvetliteľnými príznakmi a zhoršujúcim sa zdravím a  diagnóza Vám zatiaľ stanovená nebola. Pravdepodobne ste niekde počuli o autoimunitnom paleo protokole („AIP“),  ktorý údajne dokáže v rôznej miere symptómy autoimunitného ochorenia zlepšiť a zvládnuť, no tiež vie pomôcť zlepšiť zdravotný stav vo veľa iných prípadoch.

Veľká časť informácií, o ktoré sa s vami  delím v sekcii blogu zameranej na AIP, je založená na práci Sarah Ballantyne, Ph.D. Jej podrobný výskum a na ňom založené informácie sú a boli pre mňa neoceniteľným zdrojom poznania.

Tým z vás, ktorí viete po anglicky, zo srdca odporúčam zaradiť do svojej knižnice a hlavne prečítať si  knihu The Paleo Approach: Reverse Autoimmune Disease and Heal Your Body od Sarah Ballantyne, PhD. Tiež vám odporúčam články na jej blogu, www. thepaleomom.com.

A teraz už konečne k podstate AIP.

Existuje viac ako sto potvrdených autoimunitných ochorení a mnoho ďalších ochorení, u ktorých je podozrenie z autoimunitného pôvodu (stiahnite si kompletný zoznam tu). Hlavná príčina všetkých autoimunitných ochorení je rovnaká: náš imunitný systém, ktorý nás má chrániť pred napadnutím mikroorganizmov, sa obráti proti nám a namiesto toho napadne naše proteíny, bunky a tkanivá. Ktoré proteíny, bunky a tkanivá sú napadnuté, určuje autoimunitné ochorenie a jeho príznaky.

 Autoimunitný paleo protokol (známy tiež ako „AIP“) zahŕňa jednak na vedeckých základoch založený eliminačný spôsob stravovania s následným postupným opätovným zaraďovaním potravín do jedálnička,  ako aj  úpravu životného štýlu. Pokiaľ ide o diétnu zložku AIP, jedná sa o špecializovanú verziu paleo diéty s ešte väčším zameraním na kvalitu živín a dokonca s prísnejšími pravidlami, ktoré potraviny by mali byť z nášho jedálnička vylúčené. AIP sa zameriava sa na uzdravenie tráviaceho traktu, dosiahnutie hormonálnej rovnováhy  a reguláciu imunitného systému, čím vytvoríme telu príležitosti liečiť sa.

Diétna zložka AIP zahŕňa vylúčenie z jedálnička tých potravín, ktoré by mohli byť zdrojom zápalu a z

ameriava sa na  príjem  kvalitných živín. Komponent životného štýlu AIP zahŕňa  prístup k spánku, zvládanie stresu, pohyb a spojenie (s ľuďmi i prírodou) s cieľom čo najlepšie zvládnuť autoimunitné ochorenia. AIP sa používa  úspešne samostatne alebo v kombinácii s konvenčnými spôsobmi liečby, v závislosti od potrieb človeka. AIP  bol dokonca predmetom štúdie pre pacientov so zápalovým črevným ochorením alebo IBD (z angl. inflammatory bowel disease).

Diétna zložka

Diétna zložka zahŕňa 2 fázy.

  • Eliminačnú fázu a
  • Fázu opätovného zavádzania potravín do jedálnička

Eliminačná fáza

AIP začína fázou eliminácie, pri ktorej sú isté potraviny dočasne odstránené z jedálnička. Zároveň je v tejto fáze ale rovnako podstatné zaradiť do jedálnička odporúčané potraviny, ktoré majú vysokú výživovú hodnotu.

Túto eliminačnú fázu je možné začať buď  tak, že do toho skočíte rovnými nohami a vylúčite odo dňa D zo svojho jedálnička  všetky potraviny, ktorú sú na zozname „NIE“. Alebo, a to je druhá možnosť,  niekomu môže vyhovovať ak to vezme viac zvoľna a postupne vylúči zo svojho jedálnička potraviny zo zoznamu „NIE“.

Potraviny, ktoré je potrebné vylúčiť z jedálnička sú  :

  • Všetky zrná (vrátane ryže, kukurice a zŕn, ktoré obsahujú lepok: pšenicu, jačmeň a raž, divoká ryža atď.);
  • Všetky pseudo-zrná a zrnu-podobné látky (quinoa, chia semienka, pohánka alebo amaranth);
  • Všetky mliečne výrobky;
  • Všetky strukoviny (vrátane sóje, arašidov a fazule);
  • Všetky rafinované rastlinné oleje;
  • Všetky chemikálie a aditíva spracovaných potravín (konzervačné látky, farbivá, emulgátory, zahusťovadlá atď.);
  • Všetky rafinované cukry a nežiadúce sladidlá (ako kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy alebo stévia);
  • Všetky orechy a semená v akejkoľvek forme – teda aj oleje, múky, maslá, všetky korenia na báze semien atď. (pozor!  milovníci kávy a čokolády  – sem patrí aj  káva a aj čokoláda… 🙁 …áno viem…)
  • Všetky koreniny na báze ovocia a bobuľoviny (napríklad čierne korenie);
  • Tzv. „nightshades“- jedná sa o  ľuľkovitú zeleninu : zemiaky (… :(… áno, áno, tie klasické – tvoriace pomaly základ nášho jedálnička….sladké sú OK), paradajky, papriky, baklažán, čili papričky, kajenské korenie, goji bobule a tiež korenia z týchto plodín;
  • Všetky vajcia (nie, ani pštrosie vajcia nie sú povolené);
  • Všetok alkohol;
  • nesteroidné protizápalové lieky – NSAID (ako aspirín alebo ibuprofén).

 V tejto fáze sa však potraviny nielen vylučujú z jedálnička, ale nemenej dôležité je tiež zaradenie  do jedálnička tých potravín, ktoré majú vysokú nutričnú hodnotu a vlastnosti  podporujúce proces uzdravenia.

Potraviny, ktoré majú byť do jedálnička  zaradené,  sú:

  • Zdravé tuky (avokádový olej za studena lisovaný, kokosový olej, extra/panenský olivový olej, tuky získané zo  zvierat chovaných na pastvinách a to samostatne alebo ako súčasť  mäsa, tučné ryby…);
  • Kostný vývar;
  • Orgánové mäso (pečeň, obličky, srdce, jazyk, špiková kosť, chvost….);
  • Kvalitné mäso (pokiaľ možno z dobytka z voľného chovu kŕmeného len trávou, prípadne; dokrmovaného  – v bio kvalite, čo najviac divoké. Hydinové mäso v obmedzenejšom obsahu kvôli vysokému obsahu omega-6, pokiaľ nejete tony rýb);
  • Ryby a morské plody (snažte sa aspoň trikrát týždenne, čím viac, tým lepšie);
  • Zeleninu pokiaľ možno všetkého druhu (vo farbe dúhy, 6-14 šálok denne);
  • Ovocie (ideálny je  príjem fruktózy medzi 10g a 40g denne);
  • Fermentované (kvasené) potraviny  a probiotiká (fermentovaná zelenina alebo ovocie, kombucha,  kefír z kokosového mlieka, jogurt z kokosového mlieka, výživové doplnky);
  • Morská zelenina (s výnimkou rias ako chlorella a spirulina, ktoré sú stimulátorom imunity);
  • Bylinky a korenia (s výnimkou tých, ktoré sú na zozname „NIE“);
  • Potraviny bohaté na glycín (čokoľvek so spojivovým tkanivom, kĺbmi alebo pokožkou, mäso z orgánov a kostný vývar).

Vo všeobecnosti platí že máte jesť pokiaľ možno čo najkvalitnejšie potraviny a v čo najväčšej možnej rozmanitosti.

 Zmiernite príjem  nasledovného:

  • Fruktóza (z ovocia a škrobovej zeleniny s cieľom od 10 do 25 gramov denne);
  • Soľ (používa sa len nerafinovaná soľ, ako je himálajska ružová soľ alebo keltská sivá soľ)
  • Ovocie a zelenina s miernou a vysokou glykemickou záťažou (ako sušené ovocie, plantain a taro koreň);
  • Potraviny bohaté na omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny (ako napríklad hydina a mastné kusy priemyselne vyrábaného mäsa);
  • Čierny a zelený čaj;
  • Kokosový orech;
  • Prírodné cukry, ako je melasa, javorový sirup a med.

Pýtate sa prečo by ste mali vylúčiť zo svojho jedálnička toľko potravín a naopak veľa iných zaradiť?

Zoznam tzv. „ÁNO“ a „NIE“ a  potravín v rámci AIP je založený na vedeckých záveroch po dôkladnom vyhodnotení každej z týchto potravín.

Paleo autoimunitný protokol je zostavený tak, že rieši štyri kľúčové oblasti, o ktorých vie, že sú dôležitým prispievateľom k chronickým a autoimunitným ochoreniam. Vychádzajúc z poznatkov získaných z viac ako 1 200 vedeckých štúdií, tieto odporúčania týkajúce sa výživy a životného štýlu sú špecificky zamerané na:

1. Výživová hodnota.

Imunitný systém a vlastne celé naše telo potrebuje pre svoje riadne fungovanie  celú škálu vitamínov, minerálov, antioxidantov, esenciálnych mastných kyselín a aminokyselín.

Nedostatok a nerovnováha mikroživín sú kľúčovými hráčmi vo vývoji a progresii autoimunitných ochorení. Zameranie sa na konzumáciu potravín s čo najlepšími nutričnými hodnotami umožňuje synergický (spolupôsobiaci) prebytok mikroživín na odstránenie nedostatkov a nerovnováh, čím podporuje reguláciu imunitného systému, hormonálneho  systému, detoxikačného systému a produkcie neurotransmiterov (chemikálie v našom mozgu, ktoré zabezpečujú prenos informácie medzi nervovými bunkami). Nutrične kvalitná strava ďalej poskytuje stavebné prvky, ktoré telo potrebuje na liečenie poškodených tkanív.

2.Zdravý tráviaci trakt.

Črevná disbióza (naše „dobré“ baktérie, podieľajúce sa na správnom fungovaní mnohých funkcií ľudského organizmu, majú byť udržiavané v správnom zastúpení, množstve a pomere. V prípade, že dôjde k zmene zloženia bakteriálneho mikrobiómu, hovoríme o dysbióze. Dysbióza je spájaná s viacerými ochoreniami a symptómami a preto je dôležité, aby sme sa, pokiaľ je to možné, snažili predísť tomuto stavu)  a syndróm priestupnosti čreva („Leaky Gut Syndrome“) sú kľúčovými prostriedkami pri  rozvoji AO. Potraviny odporúčané v rámci AIP podporujú rast črevných mikroorganizmov tak, aby sa dosiahla ich zdravá hladina a rozmanitosť. Potraviny, ktoré dráždia alebo poškodzujú črevnú výstelku sú na zozname „NIE“, zatiaľ čo potraviny, ktoré pomáhajú obnoviť funkciu črevnej bariéry a podporovať hojenie sú na zozname „ÁNO“.

3.Regulácia hormónov.

To, čo jeme, kedy jeme a koľko jeme, má vplyv na množstvo hormónov, ktoré reagujú s imunitným systémom. Keď diétne faktory (ako jedenie príliš veľa cukru) narušia reguláciu týchto hormónov, je tým priamo  ovplyvnený aj imunitný systém (typicky stimulovaný). AIP je zameraný na podporu regulácie týchto hormónov, čím reguluje imunitný systém. Tieto a ďalšie základné hormóny, ktoré majú vplyv na imunitný systém, sú tiež hlboko ovplyvnené tým, koľko spíme, koľko času strávime vonku, koľko a aké druhy aktivít vykonávame a v akej miere zredukujeme a zvládame stres.

4.Regulácia imunitného systému.
Regulácia imunitného systému sa dosiahne obnovením zdravej rozmanitosti a zdravého množstva črevných mikroorganizmov, obnovením bariérovej funkcie čreva, poskytnutím dostatočného množstva mikroživín potrebných na normálne fungovanie imunitného systému a reguláciou kľúčových hormónov, ktoré následne regulujú imunitu systém.

Zápal je faktorom všetkých chronických ochorení a je to oblasť, na ktorú potraviny ktoré jeme, môžu mať obrovský vplyv. V niektorých prípadoch  imunitný systém,  ktorý sa sám správne nereguluje, priamo spôsobuje chorobu. V iných,  je zápal len prvkom choroby alebo prispievateľom k vzniku ochorenia – ale vždy je to hráč a problém  – pokiaľ ide o AO. Preto zredukovanie zápalu a dodanie  potrebných zdrojov autoimunitnému systému, ako aj vytvorenie príležitosti na samoreguláciu,  môže pomôcť pri každej chronickej chorobe. Je to dôležité, pretože zápal je silne ovplyvnený tým, čo jeme, ako dobre spíme, ako sme vystresovaní a ako sme aktívni. A to je dôvod, prečo chronické ochorenia môžu reagovať tak pozitívne na zmeny stravovania a životného štýlu.

Niektoré potraviny sú jednoznačne  výhrou pre naše zdravie, nakoľko obsahujú veľa zdravie podporujúcich zložiek a veľmi málo alebo žiadnu zo zložiek zdravie podkopávajúcich. Iné potraviny, naopak, majú relatívny nedostatok zdravie podporujúcich zložiek a sú plné problémových zlúčenín – dobrým príkladom sú zrná obsahujúce lepok, arašidy a väčšina sójových výrobkov. Mnohé potraviny však spadajú do šedej zóny medzi týmito dvoma extrémami.

Jedlo má terapeutický potenciál pre každú chronickú chorobu. V závislosti od choroby s ktorou sa bojujete, ako dlho ste ju mali, od toho ako je agresívna a s akými ďalšími faktormi sa zaoberáte, zmeny vo vašom stravovaní vás môžu dostať až do úplného zvrátenia vašej choroby alebo môžu spomaliť progresiu vašej choroby alebo môžu jednoducho zlepšiť vašu kvalitu života. To všetko sú úspechy, ktoré stojí za to oslavovať. Dobré jedlo nemusí byť síce zázračnou liečbou v ktorú dúfate,  ale aj tak je silným nástrojom ovplyvňujúcim Vaše zdravie.

Keď sa rozhodnete nasledovať AIP,  váš výber potravín bude  zameraný na konzumáciu potravín obsahujúcich živiny, ktoré podporujú  uzdravenie. Potravín, ktoré poskytujú všetko čo vaše telo potrebuje, aby sa prestalo napádať, bolo schopné zregenerovať poškodené tkanivá a znova sa dostalo do stavu zdravia: bielkoviny, sacharidy a tuky ktoré sú potrebné pre normálny metabolizmus, budovanie nových tkanív a produkciu hormónov, dôležitých proteínov a signalizačných molekúl; celý rad vitamínov rozpustných v tuku, vo vode rozpustných vitamínov, minerálov a antioxidantov, aby sa telo zbavilo zápalu, reguloval sa  imunitný systém a zabezpečila sa  podpora pre  normálne fungovanie všetkých systémov tela.

Táto strava je vhodná pre všetkých s diagnostikovanými AO  alebo s podozrením na autoimunitné ochorenie. Jedná sa o veľmi jednoduchú stravu bohatú na  živiny, ktorá je  zbavená potravín, ktoré dráždia tráviaci trakt, spôsobujú črevnú dysbiózu a aktivujú imunitný systém. Samozrejme, ak máte špecifické autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje mimoriadnu citlivosť na isté potraviny alebo vyvoláva špecifické požiadavky na formu ich konzumácie a prípravy, mali by ste tieto  špecifiká zohľadniť pri výbere potravy (IBD, HIT,SIBO…)

Fáza opätovného zavádzania potravín do jedálnička

Prečo vlastne znovu zavádzať potraviny do vášho jedálnička alebo zjednodušenie : cieľ.

Pri AIP je dôležité v rámci stravovania nielen eliminačná fáza, ale aj fáza  opätovného zavádzania potravín do jedálnička.

Cieľom je byť schopný udržať AO v remisii na strave blízkej Paleo štýlu alebo Primal paleo (stále však s dôrazom na nutričné hodnoty potravín a kvalitu potravín), s pokračujúcou  snahou o zvládanie stresu, kvalitný spánkový režim, pohybové aktivity atď.

Tento cieľ, teda posun smerom k strave blízkej Paleo alebo Primal paleo má byť vaším cieľom, iba ak je pre vás vhodný. Preto znovu zavádzanie potravín do jedálnička sa zameriava na vajcia, orechy, semená (vrátane čokolády a kávy 🙂 ), tzv. „nightshades“ zeleninu a korenia (paradajky, papriky, baklažán…), kvalitné mliečne produkty s vysokým obsahom tuku, strukoviny a výnimočne aj alkoholické nápoje (ale bezlepkové). Kedy a ktoré z jednotlivých potravín budú môcť byť opätovne zaradené do vášho jedálnička je ale veľmi individuálna záležitosť.

 Aj keď sa Vám podarí opätovne zaviesť niektoré z potravín do vášho jedálnička, nebudete zavádzať (nemali by ste) do jedálnička tie z potravín, ktoré spôsobujú črevnú dysbiózu a syndróm priepustného čreva alebo ktoré stimulujú imunitný systém. Takže by ste sa mali navždy rozlúčiť so sójou a potravinami obsahujúcim glutén.

Zrná neobsahujúce glutén ako biela ryža alebo kukurica,  ktorá nie je GMO (geneticky modifikovaná),  môžu byť niektorými z Vás tolerované, ak nie sú konzumované pravidelne.

Strukoviny sú údajne dosť často dobre tolerované,  ak sú dobre pripravené (typicky  namočené alebo fermentované   pred spracovaním)

Možno budete môcť zaradiť do svojho jedálnička niektoré z potravín patriacich medzi tzv. „nightshades“ (ľuľkovitú zeleninu),  ale možno nikdy nebudete schopný jesť paradajku alebo zemiaky bez toho, aby nevyvolali symptómy vášho AO.

Možno sa čas od času, napr. v čase nadmerného stresu alebo keď zjete potravinu ktorá vyvolá symptómy vášho AO,  budete musieť vrátiť k striktnej verzii AIP (eliminačná fáza).

Celý tento proces znovu zavádzania  potravín do vášho jedálnička je zameraný tak, aby ste si boli schopní zostaviť spôsob stravovania, ktorý vyhovuje práve vaším potrebám. Každý sme jedinečný. A to platí aj pokiaľ ide o to, komu aké potraviny vyhovujú a aké nie.

Počas fázy opätovného zavádzania potravín prechádzate procesom testovania vašej reakcie na potraviny, ktoré ste v eliminačnej fáze vylúčili.

Potraviny sa najlepšie testujú v určitom poradí, počínajúc potravinami, ktoré sú najviac bohaté na živiny a u ktorých je najmenej pravdepodobné, že by spôsobili reakciu pokračujúc   k potravinám, ktoré sú najmenej bohaté na živiny a u ktorých je najväčšia  pravdepodobnosť že by mohli spôsobiť reakciu.

Kedy začať so znovu zavádzaním potravín do vášho jedálnička ?

Úplne v ideálnom prípade by ste mali počkať so znovu zavedením do času, kým u vás nenastane stav remisie AO. Minimálne by ste však mali zotrvať na striktnom AIP protokole mesiac, kým začnete so znovu zavádzaním potravín do jedálnička. V každom prípade  by ste mali by ste jednoznačne zároveň vidieť a cítiť markantné zlepšenie vašich symptómov,  ako dôkaz toho, že váš imunitný systém už viac nenapáda vaše telo skôr (čo bude zrejmé z toho ako sa cítite), než začnete so znovu zavádzaním potravín do vášho jedálnička.

U niekoho už nastalo trvalé poškodenie orgánov alebo tkanív, čo môže znamenať, že úplne zotavenie sa nie je možné. To ale neznamená, že opätovne zavedenie potravín by malo byť nemožným. Ak spadáte do tejto skupiny, zvážte,  či už je čas alebo ešte nie, na opätovné zavedenie potravín do vášho jedálnička prostredníctvom  odpovedí  na nasledovné otázky :

  • Ste schopní kompletne stráviť prijatú stravu (aj keď užívate enzýmy na trávenie) a netrpíte žiadnymi tráviacimi ťažkosťami?
  • Zastavilo sa zhoršovanie vášho AO?
  • Zvládate vaše AO bez steroidov, NSAIDs a chorobu modifikujúcich antireumatických liekov (DMARDs)?

Aj v prípade agresívnej formy AO by ste mali počkať so znovu zavádzaním potravín, kým sa vaše symptómy nezlepšia a AO nie je stabilizované. To znamená do momentu, keď akékoľvek symptómy ktorými trpíte sú prejavom trvalého poškodenia vášho tela a nie prejavom ataku imunitného systému zameraného na vaše telo. Keď si myslíte, že váš imunitný systém stále napáda vaše telo, je ešte priskoro na znovu zavádzanie.

Odporúčané štádiá opätovného zavádzania potravín sú nasledovné :

Etapa 1
  • Vaječné žĺtky
  • Strukoviny (len zelená fazuľka, biela fazuľka, hrášok)
  • Oleje z orechov a semien
  • Korenie na báze semien
  • Korenie na báze ovocia a bobuľovín
  • Ghee
Etapa 2
  • Orechy a semená (celé, vo forme múky, masla),  s výnimkou  kešu orechov  a pistácii
  • Alkohol (v malom množstve)
  • Vaječné bielky
  • Maslo
  • Kakao alebo čokoláda
Etapa 3
  • Káva
  • Kešu a pistácie
  • Ľuľkovitá zelenina (najskôr len baklažán, paprika a sladká paprika)
  • Smotana (z dobytka chovaného trávou na pastvinách)
  • Fermentované mliečne produkty (kefír, jogurt)
Etapa 4
  • Ostatné mliečne produkty : syry, plnotučné mlieko (z dobytka chovaného trávou na pastvinách)
  • „Nightshades“/ľuľkovitá zelenina (všetky zostávajúce, vrátane bielych zemiakov! :))
  • Alkohol (vo väčších množstvách)
  • Biela ryža
  • Ostatné zrná bez lepku
  • ostatné strukoviny

Ak  potravina alebo skupina potravín nie je ani v jednej zo  štyroch etáp, znamená to, že sa jej budete chcieť dlhodobo vyhýbať. Či už  z dôvodu jej  negatívneho vplyvu na osoby s AO  alebo jej celkovo negatívnym zdravotným dopadom  pre väčšinu populácie. Napríklad  glutén prispieva k imunitnej stimulácii u všetkých ľudí s AO, zatiaľ čo rafinované rastlinné oleje, potravinárske chemikálie, aditíva, rafinované cukry a nežiaduce sladidlá sú škodlivé pre všetkých.

Prečo by ste sa mali pokúšať zaviesť späť všetky tieto potraviny do Vášho jedálnička, ak ste sa aj vďaka odstráneniu práve týchto potravín začali cítiť lepšie?

Cieľom je nakoniec dospieť čo možno k najmenej obmedzujúcej strave, ktorá podporuje čo najlepšie  vaše individuálne zdravie. Pracujete na personalizácii jedálnička a výsledok sa bude líšiť od osoby k osobe.

Niektoré z eliminujúcich potravín sú cenné pre opätovné začlenenie do vašej pravidelnej stravy z hľadiska živín (napr. vajíčka). Tiež z hľadiska udržateľnosti tohto spôsobu stravovania,  praktických  a sociálnych dôvodov,  je znovuzavedenie potravín do jedálnička  múdry krok. Vďaka tomu sa pre Vás stane ľahším cestovanie, posedenie s priateľmi a rodinou  pri jedle atď.

A ako na to?

Kým začnete, je predovšetkým  veľmi dôležité sa uistiť, že váš stres máte  dobre zvládnutý, že vaša fyzická aktivita je primeraná, že máte každú noc dostatok kvalitného spánku a že každý deň trávite vonku dostatok času. Pretože všetky tieto faktory vplývajú na schopnosť vášho tela tolerovať tie ktoré potraviny.

Tu je postup:

Zvoľte potravinu ktorú chcete na sebe otestovať.

  • Prvýkrát, keď testujete potravinu, zjedzte z nej len pol čajovej lyžičky alebo  dokonca menej a počkajte 15 minút. Ak sa objaví reakcia, nepokračujte.
  • Ak sa neobjaví žiadna reakcia, zjedzte z tejto potraviny jednu čajovú lyžičku  čakajte opäť 15 minút. Ak sa objaví reakcia, nepokračujte.
  • Ak sa neobjaví žiadna reakcia, zjedzte z tejto potraviny jeden a  pol čajovej  lyžičky a čakajte dve až tri hodiny. Ak sa objaví reakcia, nepokračujte.
  • Ak sa neobjaví žiadna reakcia, zjedzte z tejto potraviny normálnu porciu  čakajte tri až sedem dní. Ak sa objaví reakcia, nepokračujte.
  • Nejedzte viac túto potravinu počas týchto 3 až 7 dní (a nezavádzajte do jedálnička  žiadnu novú potravinu počas tejto doby). Sledujte sa z hľadiska prípadných reakcií.
  • Ak sa u Vás neobjavia žiadne reakcie počas nasledujúcich 3 až 7 dní, táto potravina môže byť opätovne zaradená do Vášho jedálnička 🙂 .

Nasledovne môžete pokračovať v testovaní ďalšej potraviny.

Reakcie na testované potraviny nie sú vždy jednoznačné, takže si dávajte pozor na nasledujúce príznaky:

  • Symptómy návratu alebo zhoršenia Vašej choroby
  • Gastrointestinálne príznaky: bolesť brucha, pálenie záhy, nevoľnosť, zápcha, hnačka, zmena frekvencie črevných pohybov, plyn, nadúvanie, nestrávené alebo čiastočne strávené častice potravy v stolici
  • Znížená energia, únava alebo energia sa v popoludňajších hodinách znižuje,
  • Túžba po cukre, tuku alebo kofeíne
  • Túžba po mineráloch z nepotravinových zdrojov, ako je hlina, krieda, špina alebo piesok
  • Problémy so spánkom : zaspávaním alebo spánkom, alebo sa necítite ráno vyspatí a odpočinutí,
  • Bolesti hlavy (mierne až migréna)
  • Závraty
  • Zvýšená produkcia hlienu: hlieny, tečenie z nosa alebo stekanie hlienu
  • Kašeľ alebo zvýšená potreba vykašliavania
  • Svrbivé oči alebo ústa
  • Kýchanie
  • Bolesti : svaly, kĺby, šľachy alebo väzivá
  • Zmeny na koži: vyrážky, akné, suchá koža, malé ružové hrbole alebo škvrny, suché vlasy alebo nechty
  • Problémy s náladou: zmeny nálady, depresie, pocity úzkosti, menšia schopnosť zvládnuť stres

Aspekty životného štýlu AIP: Čo a prečo?

Existujú štyri oblasti vášho celkového životného štýlu, ktoré by ste mali riešiť aj v rámci  AIP :

  • kvalitný spánok
  • zvládanie stresu
  • pohyb
  • spojenie (s ostatnými a prírodou)

Tí, ktorí majú autoimunitné ochorenia, sú obzvlášť citliví na nerovnováhu v týchto oblastiach.  Snaha o dosiahnutie rovnováhy v týchto oblastiach môže mať taký veľký účinok, ak nie väčší, ako zmeny stravy pri obnovení zdravia a pohody. Skvalitnenie  stravovania a životného štýlu je  silná kombinácia, zlepšujúca základnú úroveň kvality života pre takmer všetkých.

Môžem kombinovať AIP s mojím konvenčnou lekárskou liečbou?

 Áno! Odpoveď je jednoznačne áno.

Zatiaľ čo sa vo veľa publikovaných prípadoch podarilo znížiť alebo dokonca úplne vysadiť lieky, nie vždy je to ale možné. Pamätajte, že potreba kombinovať lekársku starostlivosť s AIP nie je zlyhanie.

Cieľom by malo byť dosiahnutie čo najlepšej kvality života s AO.

Možno  zistíte, že konvenčná liečba začala fungovať oveľa lepšie potom, čo ste vykročili na cestu s AIP.

Pomôže Vám AIP s autoimunitným ochorením?

Nie som lekár. Nemôžem vás diagnostikovať a nemôžem vám  povedať, či vám pomôže nejaký prístup. Okrem toho existuje viac ako 100 potvrdených autoimunitných ochorení a mnoho ďalších podozrivých autoimunitných ochorení. Bolo by nemožné vyhodnotiť vplyv AIP na každý z nich.

Čo môžné ale povedať je, že  „najhorší“ vedľajší účinok AIP sa redukuje na konzumáciu viac výživnej potravy, takže by to mohlo stáť za to, aby ste to skúsili.

 

Zdroje :

[1.] https://www.thepaleomom.com/start-here/the-autoimmune-protocol/?cn-reloaded=1
[2.]https://autoimmunewellness.com/what-is-aip-the-definitive-guide/

 

Odber noviniek

Žiadne komentáre

Pridaj komentár